Tähelepanu vajavad küsimused ninaneelu tampooniproovi võtmisel

- 2022-05-24-

MillalProovide võtmine ninaneelu tampoonistkasutatakse kogumiseks, peaks uuritav pea tahapoole kallutama. Proovide võtmine Nasofarüngeaalsest tampoonist ei toimu ninasõõrmete suunas, vaid näoga risti ja siseneb tavalisest ninaõõnest. Proovi võtmine Nasofarüngeaalset tampooni tuleb suruda nii kaugele kui võimalik, ninaõõne alumise seina lähedale. Pärast ninaneelu sisenemist, kui on ilmne "seina tunne", tuleb seda õrnalt ümber pöörata ja vertikaalselt välja võtta.

Kogumise ajal, kui on vastupanu või kui testitav inimene tunneb ilmset valu, ärge sisenege vägivaldselt, proovi võtmine ninaneelu tampooniga veidi tagasi. Vahepeal reguleerige nurka veidi sagitaaltasandil, enne kui proovite siseneda.

MillalProovide võtmine ninaneelu tampoonistKui kasutatakse kogumist, saab operaator seista testitava inimese küljel ja taga, ilma otse suhu vaatamata, ja põhimõtteliselt puudub neelu refleks ning taluvus on hea ja kokkupuuterisk on suhteliselt madal. Üksikutel katsealustel võib pärast proovi võtmist tekkida aevastamisrefleks, mis tuleb kohe küünarnuki või paelaga katta. Väikesel arvul uuritavatel võib pärast proovide võtmist esineda väikest ninaverejooksu, mida saab üldjuhul ise peatada. Vajadusel võib verejooksu koha pisut kahandamiseks kasutada epinefriiniga vatitupsu. MillalProovide võtmine ninaneelu tampoonistkasutatakse kogumiseks, võib see jääda ninaneelu pikemaks ajaks, et saada piisav kogus proove.

Uuringud on näidanud, et ninatampooniproovide positiivne määr on suurem kui neelu tampooniproovidel, see tähendab, et viiruse nukleiinhappe tuvastamise suhtes tundlike ninatampooniproovide võtmise efektiivsus on suurem kui neelutampooniproovidel. Kliinilises praktikas tuleks eelistada nina tampoonide võtmist viiruse nukleiinhapete testimiseks. See vähendab vahelejäänud diagnoose ja vähendab tervishoiutöötajate võimalikku kokkupuudet viirusega.