Fosfaatpuhverdatud soolalahuse roll

- 2021-08-04-

RollFosfaatpuhverdatud soolalahus 
Fosfaatpuhverdatud soolalahus on bioloogilistes uuringutes tavaliselt kasutatav puhver. See on soolalahus, mis sisaldab naatriumfosfaati ja lahustina vett. Mõnele ravimvormile lisatakse ka kaaliumkloriidi ja kaaliumfosfaati. Lahuse osmolaarsus ja ioonide kontsentratsioon vastavad inimkehas olevatele.

Fosfaadid võib jagada ortofosfaatideks ja polükondenseeritud fosfaatideks: toiduainete töötlemisel kasutatavad fosfaadid on tavaliselt naatriumi-, kaltsiumi-, kaaliumi- ning toitainete tugevdajatena raua- ja tsingisoolad. Tavaliselt kasutatavad toidufosfaadid Seal on rohkem kui 30 sorti.

Lahjendatud vesilahuses on fosfaat neljas vormis. Tugevas aluselises keskkonnas on fosfaadiioone rohkem; nõrgas aluselises keskkonnas on vesinikfosfaadi ioone rohkem. Nõrgas happelises keskkonnas on divesinikfosfaadi ioonid tavalisemad; tugevas happelises keskkonnas on vees lahustuv fosforhape peamine olemasolev vorm.

Selleks, et veri teatud aja jooksul ülekandeks säiliks, lisage sobiv antikoagulant ja püüdke hoida ära kasutatud vedeliku riknemine säilitusperioodil.

Nõuded vere säilitamiseks:

Ennetada hüübimist, tagada rakkude ainevahetuseks vajalikud toitained, pikendada eluiga väljaspool keha ja tagada, et see suudab pärast patsiendile infusiooni täita vastavaid funktsioone. Seetõttu on säilitamise ajal vaja lisada antikoagulante, rakkude ainevahetuseks vajalikke toitaineid ja temperatuuri reguleerimist teatud vahemikus. Erinevate vererakkude erinevate omaduste tõttu on erinevad ka säilitusmeetodid ning erinev on ka säilitusaeg.

Fosfaatpuhverdatud soolalahus