Dehüdreeritud söötme mõistmine

- 2024-06-27-

Dehüdreeritud söötme mõistmine

Dehüdreeritud söötmetel on mikroobide kasvatamisel ja laboratoorses diagnostikas keskne roll. Need söötmepreparaadid on kuival pulbrilisel kujul ja toimivad toitaineterikaste substraatidena bakterite, seente ja muude mikroorganismide kasvatamiseks. Teadlased ja arstid tuginevad neile erinevate patogeenide isoleerimiseks, tuvastamiseks ja uurimiseks.

Dehüdreeritud söötme peamised tüübid

- **MacConkey kultuurisööde**: kasutatakse laialdaselt laktoosi käärivate gramnegatiivsete bakterite tuvastamiseks ja eristamiseks, MacConkey agar sisaldab sapisooli, kristallvioletti ja laktoosi. See aitab tuvastada enteraalseid patogeene, nagu Escherichia coli ja Salmonella.


- **Trüptoon-sojapuljong (TSB)**: mitmekülgne vedel sööde, TSB toetab paljude mikroorganismide kasvu. Seda kasutatakse tavaliselt bakterikultuuri rikastamiseks ning erinevate selektiivsete ja diferentsiaalsete söötmete alusena.


- **Sabouraud dekstroosi agar**: spetsiaalselt seente isoleerimiseks loodud Sabouraud agar sisaldab dekstroosi ja peptooni. Selle madal pH pärsib bakterite kasvu, mistõttu on see ideaalne pärm- ja hallitusseente kasvatamiseks.


- **Salmonella rikastussöötmed**: need spetsiaalsed söötmed soodustavad Salmonella liikide kasvu kliinilistest proovidest. Need sisaldavad sageli selektiivseid aineid, nagu sapisoolad ja briljantroheline.


- **BHI puljongikeskkond**: Brain Heart Infusion (BHI) puljong pakub rikkalikku toitainebaasi nõudlikele organismidele. Seda kasutatakse tavaliselt kliinilises mikrobioloogias ja teadusuuringutes.


- **Alicyclobacillus Agar**: see sööde on suunatud atsidofiilsete bakterite, eriti Alicyclobacillus'e liikide vastu, mis võivad rikkuda puuviljamahlu ja jooke.


- **Rogosa SL puljong**: Piimhappebakterite kultiveerimiseks kasutatav Rogosa SL puljong toetab laktobatsillide ja nendega seotud perekondade kasvu.


- **Kartuli dekstroosi agari sööde**: üldotstarbeline sööde, mis sisaldab kartuliekstrakti ja dekstroosi, PDA sobib seente ja pärmikultuuride jaoks.

Baibo Biotehnoloogia: Teejuht

Baibo Biotechnology on kuivpulbri söötme valmistamisel esirinnas. Nende pühendumus kvaliteedile, innovatsioonile ja kohandatud lahendustele on teinud neist laborite usaldusväärse partneri kogu maailmas. Olenemata sellest, kas tegemist on standardsete koostiste või originaalseadmete tootjate nõudega, Baibo Biotechnology jätkab mikrobioloogia teaduse edusammude toetamist.