Marutaudikahtlusega koer, mida peaksime tegema?

- 2024-02-22-

Marutaud on väga ohtlik haigus, mis võib nakatunud looma hammustuse või kriimustuse kaudu inimestele edasi kanduda. Marutaudi õigeaegse diagnoosimise ja leviku tõrje tagamiseks on nakatumiskahtlusega koerte testimine ülioluline samm. Üldiselt hõlmab marutaudi testimine peamiselt looma sülje-, vere-, tserebrospinaalvedeliku või ajukoe proovide analüüsimist, mis aitab kindlaks teha, kas koer on marutaudiviirusega nakatunud.

Kui marutaudikahtlusega koer hammustab inimest või muud looma, tuleb turvalisuse tagamiseks rakendada viivitamatult abinõusid. Kõigepealt tuleb kindlaks teha, kas koeral on marutaudi. Koera verd, sülje ja muid proove testides saab tõhusalt kindlaks teha, kas koer on marutaudiviirusega nakatunud. Loomulikult on testitulemuste ootamise ajal vajalik ka nakkuskahtlusega koerad karantiini panna. Marutaudi leviku tõkestamiseks on väga oluline ennetusmeede ka lemmikloomade regulaarne marutaudivastane vaktsineerimine.

Oluline on märkida, et erinevates piirkondades ja riikides võivad olla erinevad marutaudi testimisprotokollid, mistõttu tuleb inimeste ja loomade tervise ja ohutuse kaitsmiseks võimalikult suurel määral marutaudi leviku ohjeldamiseks järgida kohalikke regulatsioone ja ressursse.